Geschiedenis van huisnummers

Pin It

Wanneer is men begonnen met het nummeren van huizen?

Wat veel mensen zich misschien niet afvragen maar wat wel leuk is om te weten, is dat er omstreeks 1805 gestart is met het nummeren van panden.

 

Geschiedenis van huisnummers

Op 4 februari 1805, werd in Parijs een belangrijke stap gezet richting de genummerde samenleving. In de Franse hoofdstad vond de eerste huisnummering in de geschiedenis plaats.

Dat Parijse voorbeeld met even nummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant, zou in Nederland voor het eerst zo’n 70 jaar later in Amsterdam worden nagevolgd. Destijds kwam het ook voor dat steden en dorpen opgedeeld werden in “afdeelingen” of wijken. Elk pand in een wijk kreeg een opeenvolgende nummering.

De nummering kon er als volgt uitzien: A42 (wijk A, huis nummer 42). Als er huizen bijgebouwd werden zou er een kleine letter achter geplaatst worden.

Naarmate de steden groeiden en er dus steeds meer wijken bij kwamen, zijn er diverse ‘omnummeringen’ op touw gezet om telkens toch weer een overzichtelijk geheel te krijgen.

 

Vóór de nummering van panden werden deze voorzien van uithangborden met herkenbare tekens van de bewoner of diens beroep, Dit waren vaak zware smeedijzeren borden.

 

Postcode

(bron: postcodeshop.nl) In 1978 voerde PTT Post (nu TNT Post) de postcode in om het sorteren van post gemakkelijker te maken en de bezorging te verbeteren. Daarnaast bewees de postcode ook direct zijn maatschappelijke nut.
Zo werken gemeenten en TNT Post nauw samen wanneer er nieuwe adressen bijkomen of bestaande wijzigen of verdwijnen. TNT Post voorziet nieuwe en gewijzigde adressen van een postcode, de gemeente geeft vervolgens een volledig adres door aan bewoners.

 

De opbouw van de postcode

Een postcode bestaat uit vier cijfers en twee letters. De eerste 2 cijfers geven de regio aan, de laatste 2 cijfers de wijk en buurt. De letters geven de straat of straten aan. Elke postcode-huisnummer combinatie levert een unieke combinatie op. Een postcode kan één of meer straten omvatten. De combinatie postcode en straat is dus niet uniek.

  • Een 4 positie postcode hoort altijd bij één woonplaats. Een woonplaats bestaat uit een verzameling van één of meer 4 positie postcodegebieden.
  • Een 4 positie postcode hoort altijd bij één gemeente. Een gemeente bestaat uit een verzameling van woonplaatsen die ieder één of meer eigen 4 positie postcodes kennen.
  • Een 4 positie postcode hoort ook altijd bij één provincie. Een provincie bestaat uit een aantal gemeenten die ieder bestaan uit één of meer woonplaatsen. Deze woonplaatsen hebben ieder één of meer 4 positie postcode gebieden.

Postcodes zijn ook heel geschikt om snel en exact afstanden te berekenen. Hemelsbreed en over de weg.

Meer weten over postcodes? kijk op deze pagina van wikipedia.

Postcodes in Nederland

Geef een reactie