Alles over RVS (roestvast staal)
roestvast staal wordt ten onrechte vaak roestvrij staal genoemd
In de volksmond wordt rvs benoemd als roestvrij staal. Dit is niet de juiste benaming van rvs. De juiste benaming is roestvast staal.
Roestvaststaal is een legering van ijzer en minimaal 12% chroom. Het chroom zorgt er voor dat een dun, maar hard chroomdioxide laagje wordt gevormd op het oppervlak van het staal. Dat is de huid van het roestvast staal, die het metaal beschermt tegen corrosie. Als deze laag beschadigd raakt, kan er roestwerking (corrosie) ontstaan. Naast chroom worden ook wel nikkel, molybdeen en titaan toegevoegd om de roest werendheid te verhogen. Andere toevoegingen zijn o.a. stikstof (hierdoor wordt het materiaal sterker) en zwavel (dit verbeterd verspaanbaarheid (boren, frezen enz.). Koolstof, dat altijd in staal voorkomt, dient zoveel mogelijk beperkt te worden. Deze stof komt de roest werendheid juist niet ten goede.
Er zijn meer dan 200 verschillenden soorten roestvast staal. Deze 200 soorten zijn grofweg in te delen in vier groepen:
Ferretisch roestvast staal: bevat veel chroom en een normaal koolstofgehalte. De roest werendheid is redelijk. Deze roestvast staalsoort vindt zijn toepassingen vooral in huishoudelijke artikelen.
Martensitisch roestvast staal: bevat veel koolstof en is daarom erg hard. Deze roestvast staalsoort wordt vooral gebruikt in snijapparatuur en chirurgische messen.
Austenitisch roestvast staal: bevat veel chroom en nikkel (samen meer dan 26%). Deze soort is taai, maar goed vervormbaar. Toepassing: vooral apparatenbouw vanwege de relatief goede lasbaarheid
Duplex roestvast staal: deze roestvast staalsoort is moeilijk te bewerken. Het wordt vooral toegepast bij extreem hoge eisen aan roestbestendigheid.
De meest voorkomende roestvrijstaal typen zijn:
RVS-304 (74% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel)
RVS-316 (71% ijzer, 8% nikkel en 35 molybdeen)
Beide soorten horen bij de austenische soort.
Verwerking van roestvast staal
Het is van zeer groot belang dat het bedrijf dat roestvast staal verwerkt géén ijzer verwerkt in dezelfde ruimte en op dezelfde machines. Op de gereedschappen kunnen deeltjes achterblijven die op hun beurt weer in de huid van de roestvast stalen producten terechtkomen. Deze deeltjes zijn van grote invloed op de corrosie werende eigenschappen van het roestvast staal. Het roestvast staal gaat mee roesten, dit wordt besmettingscorrosie genoemd.
Afwerking van roestvrijstaal
Het oppervlak van roestvrijstaal kan op veel verschillende manieren behandeld worden. Dit heeft gevolgen voor het uiterlijk, maar ook voor het reinigen van het materiaal. De oppervlakteruwheid is bepalend voor de bestendigheid van het roestvast staal. Roestvast staal voor jachten, bijvoorbeeld, wordt niet voor niets altijd hoogglans gepolijst.
Hieronder staan de meest voorkomende en standaard verkrijgbare soorten roestvast staal, betreffende de oppervlakte structuur:
Finish 2B is een standaard plaatafwerking tot 5-6 mm dikte Dit materiaal is koud na gewalst en heeft een lage oppervlakteruwheid. Het heeft een zijdeglans achtig oppervlak.
Finish 2D is de standaard afwerking van dikkere platen en heeft een grovere matte structuur.
K320 (Korrel 320 geslepen) is een geschuurd plaatmateriaal met een zeer lage oppervlakteruwheid. Bijzonder geschikt voor o.a aanrechtbladen, achterwanden en beplatingen. Gelaste delen moeten worden bijgewerkt door slijpen en borstelen waardoor enig verschil in afwerking ontstaat. Het getal achter de letter K staat voor de grofheid van de schuurkorrel, zoals bij schuurpapier..
Richtingloos geschuurd is onder architecten zeer populair. Het is een matte afwerking van roestvast staal en is later ook nog eens goed bij te werken. Richtingloos geschuurd wordt ook wel orbitraal, warrelen of bibberen genoemd.
BA (Bright Annealed) is een glanzende fabrieks-finish die door walsen wordt bereikt. Veelal wordt deze plaat als eindafwerking gevetborsteld zoals veel toegepast bij Italiaanse producten.
Hoogglans gepolijst is een zeer algemene term voor polijsten. De afwerking kan liggen tussen opgeglansd en super mirror 8. Super mirror 8 is een dure hoogglans plaat van zeer hoge kwaliteit die vergelijkbaar is met een spiegel.
Gecisseleerd (zonmotief) is een roestvast stalen plaat die veelal in slagerijen op koelcellen toegepast wordt.
Nabehandeling na bewerking (eindproduct)
Nadat een roestvast stalen product klaar is kan het eventueel nabewerkt worden. Er zijn verschillende nabewerkingen mogelijk zoals:
Glasparelstralen wordt veel toegepast rvs machineframes, rvs kozijnen, machine onderdelen enz.. o.a. in de snoep- en voedingsmiddelen industrie. Het uiterlijk ziet er egaal aluminium achtig uit. Lasblauw (het verkleuren van het rvs na het lassen) verdwijnt en kleine beschadigingen worden weggewerkt.
Beitsen en passiveren wordt uitgevoerd in een bad of door sproeien. Hierbij worden bij het beitsen lasblauw en vervuilingen van het materiaal verwijderd en bij het passiveren een nieuwe huid gevormd. Dit proces wordt vooral toegepast voor constructieve elementen.
Electrolytisch polijsten gebeurt net als beitsen en passiveren in een bad. Meestal worden deze producten ook eerst gebeitst en gepassiveerd. De voorbewerking is meestal fijn geslepen en mat na geborsteld. De gevormde huid is zeer goed bestand tegen invloeden van buitenaf.
Reinigen van roestvast staal
Roestvast staal beschikt over uitstekende corrosie werende eigenschappen. Het is eenvoudig en goed te reinigen zodat een blijvend mooi en hygiënisch oppervlak wordt verkregen.
Het onderhoud stelt geen ingewikkelde maar wel specifieke eisen. Wanneer men onvoldoende ervaring heeft met het schoonmaken van roestvast staal, kan dit gevolgen hebben voor het aanzien van het product.
In het geval van architectonische producten is het belangrijk deze na oplevering in een onderhoudsschema worden opgenomen zodat het roestvast staal periodiek schoongemaakt wordt.
Gebruik altijd speciaal voor roestvast staal geschikte reinigingsmiddelen. Deze zijn de betere supermarkten en bouwmarkten verkrijgbaar.